Η καταπιεσμένη παρόρμηση ξεχειλίζει, γίνεται συναίσθημα, το συναίσθημα πάθος, το πάθος τρέλα. Ένα έντονο αίσθημα στο στήθος, πεταλούδες στο στομάχι, οι παλάμες ιδρώνουν και η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά. Κινήσεις με πάθος, εκρηκτικές. Είναι εκεί που ο χρόνος σταμάταει να κυλάει. Εκεί που όλα, συνδέονται με όλα. Εκεί που σταματάς να περιμένεις. Είναι εκεί που η σκέψη, το συναίσθημα και η εμπειρία…γίνονται ένα. Ερωτευμένοι με την αναρρίχηση?

Τα επίπεδα της ικανοποίησης και της καλής διάθεσης αυξάνονται. Οι νευρικές οδοί που ελέγχουν τα αρνητικά συναισθήματα εμφανίζουν μειωμένη δραστηριότητα ή απενεργοποιούνται, όπως η νευρική οδός που ‘συνδέει’ τον επικλινή πυρήνα με την αμυγδαλή, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συναισθήματα θλίψης, φόβου, κοινωνικού στρες. Με την ντοπαμίνη αυξάνονται και τα επίπεδα της οξυτοκίνης, μια ορμόνη που ευνοεί τους κοινωνικούς δεσμούς, προάγει την εμπιστοσύνη, εμβαθύνει το δέσιμο, την οικειότητα. “…είναι αυτά τα βράδια γύρω απο τη φωτία με πειράγματα, γέλια, μουσική. Το φαγητό που τρώμε όλοι απο το ίδιο κατσαρολάκι. Είναι αυτό το απίστευτο δέσιμο που πολλές φορές παραμένει για πάντα. Αναρρίχηση είναι η παρέα, είναι οι άνθρωποι“, έγραψε ένας φίλος. Υπάρχουν κάποια πάθη τόσο δυνατά, που δεν μπορεί παρά να είναι αρετές..

Τέτοιου είδους έντονες συναισθηματικές καταστάσεις “πάθους” επιδρούν και στο DNA μας, όπως βρέθηκε αυξημένη έκφραση γονίδιων του ανοσοποιητικού σύστηματος, μεταξύ των οποίων της ιντερφερόνης τύπου 1, ενός παράγοντα με ισχυρή αντιική δράση, που ρυθμίζει και την έμφυτη και επίκτητη ανοσολογική απόκριση. Έίναι επίσης γνωστό ότι η ντοπαμίνη επηρεάζει το επίπεδο ενεργοποίησης των λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όταν απελευθερώνεται ντοπαμίνη, αυξάνονται και τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Αυξάνεται η εγρήγορση, η προσοχή, η ορμή, η δημιουργικότητα και η επιθυμία για ένωση με το αντικείμενο του πόθου. Κυριαρχεί η εμμονή. Τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνονται με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι έντονες εμμονικές σκέψεις, οι προσμονές, οι φόβοι… ξεμυάλισμα. Όταν σε έναν οργανισμό παρατηρείται πρόοδος, πάντα από πίσω κρύβεται κάποιος μονομανής με έναν στόχο. Η προσήλωση σ’ ένα μοναδικό όραμα, με την υποστήριξη ενός ξεκάθαρου σχεδίου δίνει στον άνθρωπο μια φοβερή αίσθηση αυτοπεποίθησης και προσωπικής δύναμης, επιβραβεύει. Όμως, η επιδίωξη του πρέπει να είναι ήρεμη, γαλήνια και απολαυστική. Η ντοπαμίνη είναι συνιστώσα και στον εθισμό. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως εθισμός είναι η εξάρτηση ως προς το ευχάριστο συναίσθημα που προκαλείται αμέσως μετά την εκτέλεση μιας πράξης.

Η αναρρίχηση είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι στο οποίο συνδιάζονται το μάξιμουμ του πάθους, με το μίνιμουμ των ‘κανόνων’. Είναι μια ερωτική σχέση με το άγνωστο. Μέσα στη γνώση οτι μπορεί να μη τα καταφέρεις, γεννιέται εκκρηκτικά το θάρρος, η ανταμοιβή. Λίγοι άνθρωποι έχουν αισθανθεί πως είναι να μη διστάζεις, να τολμάς, να τα δίνεις όλα. Όσο περισσότερα κάνουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Η κατανόηση των δυνάμεων μας, τις μεγενθύνει. Αυτό είναι το καθήκον μας, να προχωρήσουμε σαν να μην υπάρχουν “όρια” για τις δυνατότητες μας. 

Στη μέση του χειμώνα, μπορείς να ανακαλύψεις ότι μέσα σου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι. Να επεκτείνουμε τα όρια. Να κρατήσουμε την ντοπαμίνη που ρέει στον εγκεφαλό μας για να κάνουμε συναρπαστικά πράγματα. Να διατηρήσουμε τη ροή της ωκυτοκίνης, με την οικειότητα και τη φροντίδα. Να μοιραστούμε τις ελπίδες και τα όνειρά μας και να υποστηρίξουμε αυτά των ανθρώπων γύρω μας, ο ένας δίπλα στον άλλο, μαζί.

Μπορούμε να μεταμορφώσουμε τον έρωτα, σε αγάπη. 
Όταν αγάπη και ικανότητα δουλεύουν μαζί, να περιμένεις ένα αριστούργημα..

Κολοκούρη Αλεξάνδρα, Μάιος 2020

 

Πηγές:

Bohren, A. (2018). Brain Reward System: A complete guide to our pleasure centre. CogniFit: Mental, physical health and neuroscience. https://blog.cognifit.com/brain-reward-system/ (τελευταία πρόσβαση 12.5.2020).

Brain basics: reward system drives our behaviour. The Reward Foundation. https://www.rewardfoundation.org/brain-basics/reward-system/ (τελευταία πρόσβαση 12.5.2020).

Edwards, S. . Love and the brain. Harvard Medical School. https://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain/love-and-brain (τελευταία πρόσβαση 12.5.2020).

Tαρσάνη, Τ. (2017). O ερωτευμένος εγκέφαλος. Psychologynow.gr. https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/egkefalos/egkefaliki-leitourgia/3932-o-eroteumenos-egefalos.html (τελευταία πρόσβαση 12.5.2020).

Αργύρη, Ο. (2019). Εξάρτηση από την άθληση. Psychologynow.gr. https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/psyxikes-diataraxes/eksartisi-ethismos/6515-eksartisi-apo-tin-athlisi.html. (τελευταία πρόσβαση 12.5.2020).

Κωνσταντίνου, Υ. (2019). Εθισμός: μια λέξη με αρνητική απόχρωση. Psychologynow.gr. https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/psyxikes-diataraxes/eksartisi-ethismos/7534-ethismos-mia-leksi-me-arnitiki-apoxrosi.html. (τελευταία πρόσβαση 12.5.2020).